top of page
miasfeelgood

De Schaduwzijde van Fast Fashion


Fast fashion, vertegenwoordigd door online giganten zoals Shein, Temu en de fysieke keten Primark, heeft de manier waarop Gen Z maar ook oudere generaties kleding en andere producten kopen drastisch veranderd. Deze bedrijven lokken consumenten met extreem lage prijzen en een constante stroom van nieuwe producten, maar er zitten significante nadelen aan deze trend. Mia’s Feelgood heeft gelukkig verstandige klanten die weten dat er vaak een reukje aan goedkope spullen zit. Zoals deze bijvoorbeeld: veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en privacy.

Shein de kortingverkoper
Korting verkopen heet dat: "Nu of nooit" (tot u de pagina vernieuwt op een andere browser....)

Veiligheidsrisico's

Een van de grootste zorgen is de veiligheid van de producten. Onderzoeken hebben aangetoond dat producten van Shein en Temu giftige stoffen bevatten, zoals ftalaten, formaldehyde en lood, die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken[3][4]. Bijvoorbeeld, sandalen van Temu bevatten lood in concentraties die ruim 11 keer de toegestane hoeveelheid overschrijden.

 

Kwaliteit en Duurzaamheid

De producten van deze bedrijven zijn vaak van zeer slechte kwaliteit en hebben een korte levensduur. Dit leidt niet alleen tot frustratie voor de consument, maar ook tot een enorme milieubelasting door het snelle afval en de transportkosten van deze producten per vliegtuig naar Europa[4].

 

Consumentenrechten en Privacy

Klanten van Shein en Temu worden vaak onder druk gezet om te kopen door agressieve marketingtactieken, inclusief valse aanbiedingen en aftelklokken. Bovendien is er een gebrek aan transparantie over de verkopers en de herkomst van de producten, wat het moeilijk maakt voor consumenten om hun rechten te doen gelden[2]. Er zijn ook zorgen over de privacy, aangezien deze bedrijven gevoelige persoonlijke gegevens verzamelen en mogelijk doorsluizen naar derde partijen[2].

 


Temu lokmiddelen
Als het te mooi is om waar te zijn, is het ook te mooi om waar te zijn: u wordt onderdeel van "customer lifetime management"

De regels zijn er voor iedereen, of toch niet?

De handhaving van EU-regels en nationale wetten is een uitdaging bij deze online platforms. De complexiteit van de regelgeving en de enorme hoeveelheden producten die worden ingevoerd, maken het moeilijk om te garanderen dat alle producten aan de veiligheids- en kwaliteitsnormen voldoen[1].

 

Conclusie: de lage prijzen van fast fashion komen met een hoge prijs in termen van veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en consumentenrechten. Het is essentieel dat u als consumenten bewust bent van deze risico's en kiest voor duurzamere, veiligere alternatieven. Zoals bij Mia’s Feelgood, bijvoorbeeld! Herlees zeker ons standpunt hierover dat we al vorig jaar al in deze blog verwoordden.

 

Bronnen:

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page